mandag 17. august 2009

Datamining får ny mening?

Heidi Grande Røys hører vi ikke mye fra.
Nå har hun vel blitt hvisket i øret at å gjenbruke gruver til datasentere er en god idé, og har jammen funnet seg en talerstol og begynt å messe.

Jeg synes det er en fin idé. Det er gjerne noen grader kaldere, som kan gjøre det litt mer miljøvennlig å ha serverparker der, der det er gruver, er det gjerne god tilgang til det man trenger av infrastruktur, bortsett fra selve nettverkskabelen, og det kan jo skape arbeidsplasser på steder som er truet med fraflytning.

Det er helt klart utfordringer også. Man må gjerne legge på noen stakkars millisekunder på responstid, det kan bli vanskelig å føre frem sikker fiber, og det kan kanskje være litt ekstra kostbart å måtte sitte på et delelager langt inni skauen. Sikkert andre ting jeg ikke har tenkt på utover det.

Men hvorfor Lefdal? Hvorfor ikke Svalbard? Her er det mye kaldere, og overskuddsvarmen kan jo glatt gå til å varme opp Longyearbyen. Mindre behov for miljøskadelige kjøleanlegg, vil jeg tro. En annen ting er at Svalbard ligger rimelig sentralt på den nordlige halvkule.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Svalbard? Hvorfor ikke Island da? Mindre latency. Billigre strøm. Disse kanskje?
http://www.greenstonenet.com/

Helge Bernhardsen sa...

Jo, Island er bra, spesielt om man ikke tenker Norge, og tenker latency bare mot Nord-Amerika og Europa.

Legg inn en kommentar